Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Tο Περιβάλλον Εργασίας των GNU/Linux

Οι τεχνικές παραλλαγές των διανομών Linux περιλαμβάνουν υποστήριξη για διαφορετικες συσκευές και συστήματα ή και τον τρόπο πρόσβασης σε πακέτα λογισμικού.


Το παραπάνω σχεδιο είναι τα επίπεδα λειτουργίας των linux...(wow)...Αυτό που τελικά ίσως έχει νόημα για εμάς είναι το πρώτο επιπεδο το GUI(Graphical User Interface), και για τα λειτουργικά συστήματα απλά desktop. Σε αντίθεση με τα windows, τα gnu/linux έχουν πολλά τέτοια desktop... και τι μαυτό!? αλλάζοντας το desktop αλλάζουν και οι απαιτήσεις!!! Ετσι έχουμε για παράδειγμα 2 κεντρικά κ συγχρονα desktop όπως το gnome και το KDE και άλλα απλά και λητά(χωρις να σημαίνει ότι δεν είναι όμορφα ε!) τα οποία μοιράζονται τον ίδιο πυρήνα(kernel στο σχεδιο).

Ο πυρήνας είναι λιγο μετά το Hardware και διαχειρίζεται(πανω κάτω) το νέο flashaki που αγόρασα ή την φωτογραφική μου ή το wireless usb η το floppy!!

Έτσι συνοπτικά μπορούμε να κάνουμε το εξής ωραίο : να έχουμε νέο "βαρύ" πυρήνα και "ελαφρύ" (για παλιούς υπολογιστές) desktop.... μπερδεμα ε! αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι εχεις ένα flash σκληρό δίσκο για τον οποίο δεν υπάρχουν driver για τα windows 98 στον pentium II υπολογιστή σου... αλλά όταν βάλεις τα xubuntu(με desktop χωρις χοληστερίνη) για παράδειγμα τον αναγνωρίζουν κανονικά! Nα και μία γεύση




Δεν υπάρχουν σχόλια: